noStore bæredygtighedsgevinster med Microsoft-datacentre

 
 

Hybrid Cloud, Enterprise Security
16 nov 22 : Björn Raunio

Både myndighedskrav og  kundernes efterspørgsel på bæredygtige løsninger betyder, at alle de virksomheder, der  i dag skal  følge op på og reducere deres miljøpåvirkning. For partnere øger dette incitamenterne til at flytte fra interne datacentre til skyen, hvilket resulterer i store bæredygtighedsgevinster sammen med reducerede energiomkostninger og højere sikkerhed.

For at verden kan leve op til klimamålene og leve op til Paris aftalen, er der brug for en omfattende omstilling, der rammer alle virksomheder. Når det kommer til it-infrastruktur, som på mange andre områder, er bæredygtige løsninger i dag meget efterspurgte.  Samtidig betyder  EU's kommende krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering,  at flere i  fremtiden skal kunne rapportere miljøpåvirkninger også i forsyningskæden.

Microsoft har bygget sit svenske datacenter til at være førende ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Vi bad Yalle Elehu, stabschef med særligt ansvar for bæredygtighed og datacentre hos Microsoft i Sverige, om at fortælle os mere om, hvilke fordele det kan betyde for partnere i betragtning af den udvikling, der er beskrevet ovenfor.

Hvor vigtig er bæredygtighed for Microsofts datacentre?

"Microsoft har haft egne datacentre siden 1989, og allerede i 2007 begyndte vi at bevæge osmod modulart standardiserede datacentre, der er optimeret til at reducere energiforbruget.  Hvad der er vigtigt at forstå, når man sammenligner de datacentre, vi har i dag med et traditionelt datacenter, er, at vi taler om en helt anden skala, der er flere hundrede tusinde servere i hver bygning. Udstyret er standardiseret og tæt installeret med langvarig virtualisering. Det giver enorme stordriftsfordele og åbner op for vidtrækkende optimering både energimæssigt og på andre områder.

"I dag har Microsoft også en global strategi om radikalt at reducere vores miljøpåvirkning, og vi ønsker at gå foran med et godt eksempel. Vi lægger derfor en stor forsknings- og udviklingsindsats i at reducere miljøpåvirkningen fra vores datacentre. Her er det selvfølgelig en vigtig faktor for at minimere udledningen af drivhusgasser. V i ser derefter på  både direkte og indirekte emissioner fra vores egne operationer, hvad der kaldes Scope 1 og 2, samt emissioner i  forsyningskæden, hvad der kaldes Scope 3.  Samtidig har vi en  bred tilgang  og har  også fokus på en række andre miljøfaktorerud over codox-fodaftryk, såsom vandforbrug, affald og biodiversitet.

Hvordan er dit svenske datacenter struktureret ud fra et bæredygtighedsperspektiv?

"Helt fra begyndelsen og i alle henseender har det været designet til at have så lidt miljøpåvirkning som muligt. Sverige har usædvanligt fordelagtige forhold med en god forsyning af vedvarende elektricitet og et klima, der reducerer behovet for køling. Det er i Microsofts svenske datacentre, at vi er nået absolut længst i vores ambitioner inden for bæredygtighed.  Til at begynde med er selve bygningen bygget til at blive certificeret efter miljøstandarden LEED på guldniveau, hvilket betyder, at den opfylder meget høje krav til  for eksempel energiforbrug, materialevalg og design.

"Så har vi opbygget infrastrukturen i forhold til flere bæredygtighedsaspekter. Til at begynde med har vi designet til at minimere kuldioxidemissioner i  scope 1, 2 og 3. Dette omfatter fremstilling af alt, hvad der går ind i centret, dets transport  og hvad der sker med  udtjent udstyr. Sammenlignet med at drive et datacenter alene kan vores kunder reducere deres COXNUMX-fodaftryk med op til 98 procent. Det skyldes blandt andet, at vi har en aftale om levering af grøn strøm 24/7, som matches time for time, så vi er garanteret konstant at have 100 procent vedvarende energi. Så afhænger det også af, hvor effektivt vi bruger energien i datacentret. Vi har designet til at minimere energibehovet selv for andet  end at betjene  selve teknologien.  For eksempel har vi ingen aktiv køling (aircondition) til køling af serverne. Vi blæser bare i udeluften.

"Endelig tager vi også meget hensyn til andre aspekter end kuldioxidemissioner, såsom affald, hvor vi har et globalt mål om at nå nul affald i vores datacentre inden 2030. I det lange løb ser vi muligheden for at genbruge 90 procent af vores udtjente komponenter og behandle 12.000 servere om måneden til genbrug. Det er også en vigtig del af at reducere klimaaftrykket i hele kæden. Vi  investerer også  i at minimere vandforbruget og normalt ikke noget vand til køling. Samtidig genbruger vi regnvand til blandt andet toiletter og regulering af luftfugtighed.

Hvordan kan de nye EU-regler om bæredygtighedsrapportering påvirke de valg, som partnerne træffer?

" Mange virksomheder har allerede ønsket at få bedre styr på deres miljøpåvirkning, men med de nye regler om rapportering om ikke-finansielle mål fra 2024 vil tusindvis af virksomheder alene i Sverige blive underlagt nye krav. De bliver nødt  til at redegøre for  deres værdikæde drivhusgasemissioner, hvilket vil skabe stort pres  på alle, der driver datacentre for at kunne rapportere det kulstofaftryk, der er opdelt på hver kunde.  D En ny gennemsigtighed betyder, at der  vil blive produceret en masse nye data, hvilket vil være en anden dyr faktor. I modsætning hertil leverer Azure en færdiglavet funktion, der giver hver kunde mulighed for at se deres eget scope 1 -, 2- og  3-emissionsfodaftryk.

Giver Microsoft-datacentre også fordele med hensyn til de kraftigt øgede elomkostninger?

"I dag kæmper partnere, der har en forretningsmodel med deres eget datacenter, med højere omkostninger, der kan føre til reducerede marginer. Det gælder ikke mindst løbske elomkostninger. Som sagt realiserer vi i vores svenske datacenter store besparelser gennem en langvarig energieffektivitet. Vi vurderer, at det kan være op  til 93 procent mere energieffektivt sammenlignet med vores eget datacenter.  Det tal taler for sig selv.

Og når det kommer til sikkerhed?

"Det spørgsmål, du som partner bør stille dig selv, er, i hvilket omfang du kan leve op til alle de sikkerhedskrav, som kunderne stiller i dag. Her er der flere dimensioner. På den ene side handler det om den rent fysiske sikkerhed.  Microsofts datacentre har omfattende perimeterbeskyttelse omkring bygninger  samt  et helt team, der arbejder på, hvordan   man håndterer forskellige situationer, såsom naturkatastrofer eller ondsindede aktørers sabotage. Skulle et campus gå ned, vil en anden tage over. Vi ødelægger også alledatabærende enheder (harddiske, hukommelseschips osv.) på stedet for størst mulig sikkerhed. På den ene side handler det om den beskyttelse mod cyberkriminalitet, der i dag finder sted i industriel skala og kan have ødelæggende konsekvenser. Microsoft analyserer ni milliarder typer trusler på et år og planlægger at investere 20 milliarder dollars i cybersikkerhed alene i løbet af de næste fem år. Vi er certificeret efter en lang række standarder og bygger sikkerhed ind i skyen fra starten, herunder redundans.

Hvordan styrker fokus på bæredygtighed argumentet for, at partnere bevæger sig op i skyen?

"Omstillingen til et bæredygtigt samfund betyder, at vi i dag står over for mange hurtige forandringer. Nye love og krav inden for bæredygtighed vil øge omkostningerne og reducere marginerne for dem, der ønsker at fortsætte med at levere it-infrastruktur med en forretningsmodel baseret på deres egne datacentre. Dette føjes til en situation, hvor komponentmangel, udbud af kvalificeret arbejdskraft, øgede driftsomkostninger og sikkerhedstrusler allerede udgør store udfordringer.  Alternativet er at placere it-infrastrukturen i Microsofts svenske datacentre og som partner i stedet fokusere på alle nye forretningsmuligheder, der skabes i skyen. Der er et enormt potentiale for partnere til at optimere tjenester, og TD SYNNEX har   også et omfattende partnerprogram, der kan hjælpedig på vej.

Kontakt din kontaktperson hos TD SYNNEX, hvis du som partner vil vide mere om flytning af datacentre til Azure, og hvilke forretningsmuligheder der så åbner sig.